Verbinding met jezelf klinkt voor sommigen als een overbodige boodschap. 'Ik ben toch goed verbonden met mezelf' is een opmerking die in eerste instantie wellicht lijkt te kloppen, maar bij nader inzien niet helemaal 'verbinding met jezelf' dekt. Natuurlijk op een bepaalde manier hebben we een connectie met onszelf, anders zouden we dood zijn. In principe is 'verbinding met jezelf' goed in je lichaam zijn. Over het algemeen zitten de meeste mensen vooral in hun hoofd. Daarmee mis je het contact met wat er werkelijk binnenin jou afspeelt. Keuzes die dan gemaakt worden zijn niet altijd de keuzes met de uitkomst die nog bij je past. 

Selectieve verbinding

Als ik voor mezelf terugkijk, dan zie ik in de afgelopen 40 jaar een verschuiving van een verbinding die voor 80% bestond uit een connectie met mijn hoofd, naar meer aansluiting met wat mij diep van binnen drijft. Welke emoties en welk gevoel daarbij hoort. Wat werkelijk klopt met wat ik hier op aarde van plan was te doen. Bij de vele mensen die ik de afgelopen jaren gecoacht heb, zag ik precies hetzelfde gebeuren en dat bracht een verdieping in het leven. Wat vooral als zinvoller ervaren werd. Zonder daar hard voor te hoeven werken of veel te voor hoeven doen.

Seintjes van je lichaam

Meer verbinding met je lichaam betekent automatisch meer bewustzijn van je emotionele- en fysieke grenzen. Leven vanuit je hoofd betekent op korte- of lange termijn over jouw grenzen gaan met bijvoorbeeld stress of burn-out als gevolg. Doorgaan, ook al zijn we moe, doen we met wilskracht en/of doorzettingsvermogen. Hier wordt het lichaam echter niet in meegenomen en dan kan het fout gaan. Toch is het heel gemakkelijk om met wat kleine aanpassingen, in je leven, te starten met het vergroten van je verbinding.

Onderstaande tips helpen je wellicht al vooruit. Kijk wat echt voor je past en hoe je het in je leven kunt integreren. Houd het klein en haalbaar, het mag op jouw tijd en tempo. Het helpt je enorm om meer in balans en rust in het leven te staan, waardoor je meer bewust bent van wat goed is voor jou en wat niet. 

10 Tips voor meer verbinding

Het intensiveren van die verbinding is heel belangrijk in deze wereld vol prikkels, digitale afleidingen en omstandigheden waar je graag verandering in wilt brengen. Onderstaande tips helpen je om meer in je lichaam en dus meer verbonden te zijn met wat jouw innerlijk drijft.

  1. Wandel regelmatig. Je linker en rechterhersenhelft gaan zo beter samenwerken en daarmee komt er meer balans in jou en je lijf. Tegelijkertijd brengt de buitenlucht meer zuurstof en ontspanning. Je hormoonhuishouding wordt gestimuleerd en zorgt voor een positief gevoel. Al je zintuigen worden meer geprikkeld, dus je kunt niet anders dan meer bewust zijn van wat er in je lichaam gebeurt.
  2. Ga zwemmen, neem een douche of een bad. Water zorgt ervoor dat je direct in je lichaam bent en maakt dat je meer in balans komt. 
  3. Loop op bloten voeten en maak bewust contact met je zolen en de ondergrond. Op het gras of in het water werkt ook goed, omdat je dan automatisch meer gestimuleerd wordt om met je aandacht naar je voeten te gaan.
  4. Luister naar muziek die je emoties raakt.
  5. Doe 10 minuten iets met 100% aandacht. Kijk naar een bloem, een boom of ander voorwerp wat je inspireert en ga met de aandacht van je hele systeem naar datgene en kijk alleen, zonder dat je er iets van denkt. Wanneer je er iets van vind, laat het direct los en kijk weer.
  6. Dans op muziek die je lekker laat swingen en ga helemaal los.
  7. Laat je masseren of maak gebruik van een energetische behandeling.
  8. Neem een voetenbadje met zeezout of een ander ontgiftend middel.
  9. Knuffel iemand of wanneer je een huisdier hebt knuffel deze dan regelmatig.
  10. Smeer jezelf in met lekkere creme of olie of laat dit een ander doen wink.

Heb je nog vragen? Aarzel niet te mailen.

Kun je wel een externe motivator gebruiken? Kijk dan hier!