Al meer dan 40 jaar ben ik getrouwd. En ik kan met volle overtuiging zeggen dat een relatie één grote leerschool is. Een stressvolle leerschool op z'n tijd. Telkens wanneer er momenten waren dat ik dacht ‘hoe nu verder?!’ zat precies in dat ogenblik de grootste groeimogelijkheid. Mits ik pakte wat er te leren viel en mijn verantwoordelijkheid voor mijn leven binnen de relatie nam. En na meer dan 40 jaar mag ik wel zeggen dat me dat telkens aardig gelukt is.

Vastgeroeste familiepatronen

Ik stapte een relatie in met alle ingebakken familiepatronen. Ik wilde ze graag veranderen, maar poeh wat was dat ingewikkeld. Ze zijn namelijk vaak heel subtiel en voor ik het wist, kreeg de ander de schuld van iets waar ik alleen zelf iets in kon veranderen. Wij hadden samen het traditionele rollenpatroon. Mijn partner werkte heel veel buitenhuis en ik was heel wat jaren thuis en zorgde voor de kinderen en de huishouding. Ik wilde heel graag dit patroon doorbreken en deed dit ook uiteindelijk door op mijn 40ste opnieuw de schoolbanken in te gaan. Het familie patroon 'de vrouw hoort thuis te zijn voor de kinderen' heeft me op verschillende terreinen en ook in de relatie heel wat kruim gekost voor ik die stap kon zetten. 

De moeite waard

Behalve het rollenpatroon waren er genoeg zaken waarin ik iets anders voor ogen had. Toch, telkens als ik wees en dacht of zei: 'Hij dit of jij zo...', kon ik niet anders dan eerst bij mezelf te checken wat speelt hier. Wanneer ik me niet gesteund en alleen voelde, kwam ik er achter dat ik mezelf niet die steun gaf die nodig was en op mij partner aan het leunen was. Als mijn leven als saai betiteld werd, omdat we er niet genoeg op uit trokken, kon ik regelmatig de conclusie trekken dat ik niet voldoende mijn creativiteit liet stromen. Was de passie verdwenen, dan werd het tijd om het vuurtje in mezelf op te stoken. Natuurlijk ik had mijn teleurstelling en grieven naar mijn partner. Door steeds eerst te kijken waar ik last van had bij hem en wat het met mij deed en dat te accepteren ontstond er meer en meer begrip en waardering voor en acceptatie van mijn wederhelft. Het was zeker niet altijd leuk om te bekennen, dat de uitdaging in mezelf lag in plaats van dat ik mijn partner de ‘schuld’ kon geven. Maar....het was de moeite waard. En het bracht me vooral ernorm veel persoonlijke groei en rust.

Is jouw relatie ook een ingewikkelde leerschool? Wil je ook je relatie een positieve impuls geven?

In relaties spelen heel vaak familiepatronen op, waardoor het een hobbelig pad kan zijn om bepaalde situaties positief te veranderen. Ik verzorg regelmatig 'Familie opstellingendagen' in de natuur. Een luchtige en lichte manier van het transformeren van belemmerende familiepatronen. Kijk hier voor meer informatie!