Familiepatronen die belemmeren in wat jij wil in het leven, herken je aan situaties waarin jij of je familie steeds hetzelfde te werk gaat. En dit is ongeacht de (on)gewenste gevolgen. Handelen en volgen van manieren die van (voor)ouders naar kinderen door gegeven worden. Wil je dit doorbreken, omdat jij het gevoel hebt dat je het anders wilt doen, dan kun je daar bewuste en onbewuste tegenwerking in ervaren. 

Familie patronen

Jij wilt je bijvoorbeeld bezig houden met spiritualiteit op jouw 'eigenwijze' manier en de hele familie is katholiek. Of je wilt op je 40ste naar de kunstacademie, maar jouw familie vond toen je jong was en vindt nog steeds dat een goede baan met financiële zekerheid het allerbelangrijkste is in het leven. Of je bent de zorgzame vrouw of man, die altijd voor iedereen klaar staat en geen 'nee' kan of durft te zeggen.

Familiepatronen worden van generatie op generatie doorgegeven. En het familiesysteem zo ver terug als je kunt bedenken zoekt naar evenwicht. 'Het moet kloppen volgens een bepaald beeld' en 'zo doen we dit in onze familie' zijn onzichtbare drijvende krachten. Was of is er in de familie een buitenbeentje, die bepaalde zaken anders doet, dan wordt daar meestal niet lovend of positief over gesproken. Wanneer iemand met zijn of haar manier niet geaccepteerd wordt of net als vroeger verstoten wordt, dan is het systeem uit balans. Er ontstaat als vanzelf een beweging om het geheel weer in balans te brengen. Dit kan zelfs betekenen dat iemand in de generaties er na er onbewust voor wil zorgen dat het systeem nu weer in balans komt.

Verbinding met je familiesysteem

Familiepatronen kunnen voedend en beschermend zijn, maar ook beklemmend en sturend. Je familie is een systeem. Een sterke verbinding met een mate van saamhorigheid. Of je dit nu wel of niet zo ervaart. Verbinding maken met het hele familiesysteem, dus niet alleen van na de geboorte maar ook van voor de geboorte, brengt evenwicht in jouw systeem. Bewust maken van wat er (on)bewust speelt en (h)erkennen wat helpt of belemmert in het realiseren van wat jij wilt, geeft een gevoel van kracht en brengt balans en rust. Het maakt dat je meer vrijuit kunt leven, zonder steeds het gevoel te hebben dat je 'terug getrokken' te worden. 

Belemmerend familiepatroon

Je hoeft niet actief op zoek te gaan naar een belemmerend patroon. Je komt er vanzelf 1 tegen wanneer je in een bepaalde situatie vastloopt. Het anders wilt dan tot je dan deed of dat je steeds merkt dat er binnen in jou een onbestemd gevoel zit van 'ik wil nog meer uit het leven halen, maar ik weet niet hoe'. En vaak herken je bij jezelf en meerderen in de familie een zelfde soort belemmerend patroon.

Wil jij ook vrijer leven en zo'n familiepatroon doorbreken? Download alvast deze podcast! Mooi om mee te starten!

 

E boek 'Zelfcoaching'

E boek 'Zelfcoaching'