Diana, het grijze muisje...

Diana (44) is het ‘jongste grijze muisje’ van de familie, zo zegt ze tijdens onze wandelcoachsessie. De opmerking ‘de appel valt niet ver van de boom’ kan ze beamen, want haar moeder en haar oma zijn het ook alle twee. ‘Je zou willen dat je onder een andere boom was gevallen’ antwoord ik met een kwinkslag. Ze kijkt me aan en knikt.
 

Achterom kijken

Tijdens een oefening die ik haar aan de rand van het bos laat doen en waar ik haar vraag achterom te kijken zegt ze gefrustreerd: ‘Ik kijk liever niet achterom, want ik wil juist vooruit. Ik wil dat grijze muisje helemaal niet zijn!’ Op mijn uitnodiging om toch even ‘achterom’ te kijken en te zien wat er positief is gaat ze met moeite hier in mee. Wanneer ze ‘terugkijkt’ vraag ik haar wat het positieve is van hetzelfde gedrag aanhouden als haar moeder en haar oma. “Ik wil het niet, maar het lijkt wel of ik er in gevangen zit en er niet uit kan stappen’ benoemd ze geïrriteerd. In eerste instantie vind ze ook niets positiefs, maar na wat doorvragen van mijn kant komen er wat zaken voorbij die ze wel kan waarderen. Op mijn vraag ‘wat is de positieve kant van dat grijze muisje zijn?’ antwoord ze in eerste instantie niet. Ze weet het niet.

De positieve kant

Een tijdje later als we nog wat zaken onderzocht en besproken hebben, stel ik haar opnieuw die vraag en dan antwoord ze aarzelend: ‘Ik ben vaak bang dat ik niet interessant genoeg ben voor anderen. In feite is het dan ook wel handig om aan de kant te staan en onzichtbaar te zijn. Dan hoef ik geen gesprekken te voeren en kan ik niks doms zeggen’. Diana heeft dit gedrag als bescherming gebruikt. Je kunt je voorstellen dat het ‘grijze muisje van de familie’ zijn in een heel ander licht kwam te staan. Natuurlijk wil Diana nog steeds het anders doen, maar het besef dat dit gedrag ook een positieve functie heeft, dat het haar veiligheid brengt, maakt het lichter om een nieuwe stap te gaan zetten.

Familiepatronen

Familie patronen, bewuste en onbewuste kunnen lastig, irritant en heel pijnlijk zijn, todat je ze onder de loep neemt en ze durft aan te kijken. Met jezelf daarvan 'bevrijden' laat je een heel ander licht over jouw leven schijnen, waardoor er andere mogelijkheden en keuzes ontstaan.

Wil je hier ook mee aan de slag en jouw leven gemakkelijker maken? Dan is het volgen van een Familieopstellingsdag een effectieve manier om belemmerend gedrag te transformeren. Kijk hier voor de data.