Een geweldige leraar geeft de kinderen in de klas een belangrijke les. Over waar waarde door ontstaat. 

 

In de klas houdt een leraar een briefje van 10 euro in de lucht en vraagt: "Wie wil hem hebben?" Natuurlijk heffen alle leerlingen hun hand vervolgens op. Hij verkreukelt het briefje en vraagt: "Wie wil hem nog steeds hebben?" Weer heffen alle leerlingen hun handen. De leraar gooit het briefje op de grond en begint er op te stampen en vraagt: "En nu, wie wil hem nog steeds in ontvangst nemen?" En weer heffen alle leerlingen hun handen.

Dan zegt de leraar: "Jullie hebben vandaag een belangrijke les geleerd! Het maakt niet uit wat ik met deze 10 euro doe en toch willen jullie hem hebben, weet je waarom? Dit komt omdat de waarde altijd hetzelfde blijft, wat je er ook mee doet het is en blijft altijd 10 euro waard! En het zal zijn waarde nooit verliezen.

In je leven zal je meerdere keren wanhopig en eenzaam zijn, van sommige mensen weggeduwd worden, of zelfs vertrapt  en gehaat worden. Je kunt het gevoel hebben dat je niets meer waard bent. Maar wees je er steeds van bewust dat het niet uitmaakt welke kwellingen je ervaart in het leven, hoeveel mensen jou ook kwetsen en/of wegduwen.

Hou de eer aan jezelf en hou van alle mensen, alleen zo zal jij je nooit jouw waarde verliezen. Ook als je geen rijkdom bezit, niets meer hebt, verlies je nooit je eigen waarde!

 

Wat heerlijk als je zo'n leerkracht voor de klas hebt, want ik weet zeker dat deze metafoor impact zal hebben. Jammer dat ik dit vroeger niet heb meegekregen.  Voor mij was het een hele weg om de waarde in mezelf te (h)erkennen. En bij veel mensen die ik begeleid is dit ook zo. Uit ervaring weet ik dat je elke dag opnieuw je waarde kan eren! Stap voor stap voel je sterker en realiseer je 'ik doe er toe' voor mezelf en voor anderen. Niet omdat je het steeds tegen jezelf moet roepen, maar omdat het diep van binnen een warm en kloppend gevoel geeft.

Hoe is het met jouw waarde gevoel? Welk cijfer geef je het? En zou je het op willen WAARDeren? Kijk hier voor gratis downloads, waar wellicht net voor jou het juiste 'hulpmiddel' tussen zit!