Praten in jezelf vermindert stress. Gelukkig, ik ben dus ook goed bezig, want ik loop volgens mijn partner en mijn kinderen met regelmaat in mezelf te praten. Een gezond automatische blijkt nu smiley.

Tegen jezelf praten

Praat je soms tegen jezelf? Doe het dan in derde persoon. Dus tegen jezelf; 'Piet ik zie je zo gespannen lopen!'  of 'Melanie dat heb je goed gedaan!.
Op die manier kun je namelijk stress verminderen. Dat blijkt althans uit een studie van twee universiteiten in Michigan in de Verenigde Staten, verschenen in het vakblad Nature.

Een team wetenschappers onder leiding van professors Jason Moser en Ethan Kross deed enkele experimenten met een groep proefpersonen. In de eerste groep kregen de deelnemers een reeks foto’s te zien die hen stress bezorgde. Vervolgens moesten ze zowel in de ik-persoon als in de derde persoon reageren op de beelden. Tijdens de test werd de hersenactiviteit van de individuen gemeten. In een tweede experiment moesten alle deelnemers terugdenken aan een pijnlijke gebeurtenis uit hun verleden, om er daarna op dezelfde manier over te vertellen.

In de derde persoon

Wat blijkt? De hersenactiviteit die verantwoordelijk is voor het sturen van emoties daalde wanneer de proefpersonen over zichzelf praatten in de derde persoon. Het fenomeen is logisch te verklaren. Volgens de wetenschappers ga je jezelf van een afstand bekijken als je in de derde persoon praat. Daardoor ga je het eigen doen en laten meer beoordelen als de acties van een ander.

Anders gezegd: je zet de situatie van je af, krijgt meer controle over je emoties en dat leidt tot meer rust in je hoofd en uiteindelijk minder stress. Hoe dat precies in zijn werk gaat, moet verder onderzoek uitwijzen.  In ieder geval hoef je niet meer aan jezelf te twijfelen, wanneer je dit wellicht deed, als je in jezelf praat. Wees dus wel alert op hoe je dit doet.