CategorieŰn:

Poppenspeler of pop?

Je denkt misschien dat je zelf aan de touwtjes trekt wanneer het om jouw richting, jouw leven gaat. Maar.....is dat ook echt zo? Mijn ervaring is dat het soms wel lijkt alsof het dat is, maar wanneer je eerlijk naar jezelf kijkt je toch nog gestuurd word door 'onzichtbare' draden. Denk aan familiepatronen, groepsdruk vanuit de buitenwereld of je angsten, overtuigingen, waarden en normen.

Zelf heb ik ervaren dat ik als vrouwelijke ondernemer in mijn 15 jaar ondernemerschap regelmatig nog 'gestuurd' werd door de onzichtbare lijntjes. Wanneer je namelijk naar mijn voorgeslacht kijkt, dan zie je vele vrouwen voor mij die de traditionele rol vervulde. Door leren hoefde niet perce, want je ging toch trouwen. Je kreeg kinderen en verder bleef je thuis, want de man zorgt voor het inkomen. Ik heb op mijn manier dat 'draadje' doorbroken en heb wel het een en ander bijgeleerd. En heb nadat ik 12 jaar thuis was geweest voor mijn gezin, 5 kinderen en een man, nog verschillende opleidingen gevolgd. Vanuit een baan in zorg, naar uitvaartverzorger en uitvaartspreker uiteindelijk een coachingpraktijk opgezet. Tijdens het realiseren van mijn bedrijf voelde ik regelmatig de oude 'lijntjes' trekken. En het kostte soms ook best moeite om ze los te koppelen, want ja het maakte me ook onzeker wanneer ik zo anders ging doen dan degenen voor me gedaan hadden. 

Echt ruimte voor mezelf nemen begon pas toen ik besloot dat als ik niet goed voor me zelf zou zorgen niemand in mijn gezin erbij gebaat was. Niet dat dat gemakkelijk was, want ja zij hadden allemaal stuk voor stuk ook aandacht nodig. Een oud 'lijntje' wat hierin nog strak gespannen stond was dat van ......'als moeder hoor je er toch voor je gezin te zijn'.

Doe maar gewoon


Een aantal jaren later toen ik de volgende stap zette en de opleiding TriA® wandelcoach wilde realiseren waren er weer andere 'touwtjes' waaraan ik bungelde. 'Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg' en 'Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je toch nooit een kwartje'. Ik kan je vertellen dat het niet altijd gemakkelijk was om deze 'lijntjes' echt los te laten. Het veilige en vertrouwde van het aan die lijntjes hangen kan zo relaxt zijn, dat het lastig is om ervoor te kiezen de poppenspeler en de pop tegelijkertijd te zijn. 

Kracht en zelfvertrouwen

Wanneer ik terugkijk naar al die momenten dat ik een nieuwe stap wilde zetten, dan zie ik nu dat ik hiervoor mij innerlijke kracht, daadkracht en zelfvertrouwen inschakelde. Ik realiseer me nu als ik bewust ben van wat er al zit, ik gemakkelijker een nieuwe weg durf in te slaan. Ik heb het eerder gedaan en het is gelukt of in sommige gevallen bijna gelukt. Hoe mooi is dat! Dit betekent dat bewust zijn van wat je eerder ingezet hebt, je voor de toekomst ook helpt om het gemakkelijker te maken.

Gemakkelijker door het leven gaan?

Wil jij ook op 1 of meerdere gebieden gemakkelijker leren stappen zetten en realiseren wat je voor ogen hebt? Merk je vaak dat je niet echt gaat voor wat je wenst? In de groepscoachings sessie die ik met regelmaat organiseer zijn er 2 thema's die wellicht ook voor jou goed aansluiten. Kijk hier voor 'Kracht activatie' en hier voor 'Vergroten van zelfvertrouwen'. Leuk je daar te ontmoeten!

 

 

Gayle Spanier Rawlings

Gayle Spanier Rawlings sprak me heel erg aan, omdat ze zo mooi beschrijft hoe ik het zelf ervaren heb. 

Trek zelf aan de touwtjes. 

Onzichtbare draden verbinden ons met onze angsten   

We zijn de poppenspeler en de pop

Slachoffer van onze verwachting.

Zijden draden trekken, armen en benen

bengelen en zwaaien.

We dansen naar de pijpen van onze angst

lichamen weggedoken in kinderen die zich verbergen,

doen alsof onder die steen, achter die boom

niet wat in onze macht ligt.

Trek zelf aan de touwtjes

Ga je lichaam binnen

en snijd de draden door op het ritme van het leven

strek je hand uit naar het onbekende,

ga door de duisternis, open je armen

voor de omhelzing van de Lucht,

en maak ze tot vleugels

die zweven.

Dankjewel Gayle Spanier Rawlings