Uitvlucht...of vluchten uit!?

Hoe lastig kan het zijn om helemaal vrijuit te leven? Om zonder na te denken gewoon te doen, omdat het op dat moment goed voelt. Actie te ondernemen en al je wensen en verlangens serieus te nemen en te realiseren. Ik ken weinig mensen om me heen die dit voluit durven. Ook al roepen ze soms dat ze het wel doen. 

Ik snap het, want zelf ervaar ik dit ook als een voortdurend proces, wat zeker wel gaandeweg een gemakkelijker weg is geworden. (H)erkennen van de uitvluchten heeft z'n vruchten afgeworpen wink. Waar het eerst de zichtbare en duidelijk herkenbare excuses waren om mijn leven te leiden zoals ik dit wil, zijn het nu meer de subtiele 'smoesjes' om iets niet te doen. Onderwijl blijft het knagen en stap ik niet vooruit. Toch is er een fantastische reden om iets niet te doen en te blijven waar ik ben.

Wanneer ik in trainingen het hier wel eens over heb, vragen deelnemers vaak hoe dat dan werkt bij mij. Dan gebruik ik vaak het volgende voorbeeld.

Ik wilde al heel lang een boek schrijven. Mijn eerste boek kwam uit in 2015, maar lang daarvoor was dat verlangen er al. De excuses die ik voor mezelf had waren:

  • wie zit er op mijn verhalen te wachten?
  • het kost een hoop geld zo'n boek laten drukken, dat haal je er nooit uit
  • ik ben geen goede schrijver
  • wat zullen anderen van me denken?
  • ............

Zo zette ik me met al die uitvluchten hartstikke vast en de wens om te schrijven bleef.

Tijdens een moment van zelfreflectie stel ik mezelf de vraag: 'Wat is voor jou het voordeel om deze uitvluchten te blijven volgen?' Misschien klinkt het vreemd voor je, maar die vraag met het antwoord leverde me heel veel op. Bij alle excuses was het antwoord ongeveer: 'Dan hoef ik mezelf niet te laten zien en horen. En dan kan ik ook niet afgewezen worden!' 

De uitvluchten waren simpelweg 'vluchten uit'. Vluchten uit een situatie die nog niet eens gerealiseerd was. Vluchten uit angst en onzekerheid. Het is dus pure zelfbescherming en dat is weer fijn om te weten. Het bracht mij, dat ik minder streng voor mezelf werd en daardoor kon ik met humor uitvluchten om buigen naar een meer helpende manier.

Kun je nagaan hoe excuses, smoezen en uitvluchten kunnen belemmeren in wat je werkelijk wilt. Maar.....die uitvluchten werken dus perfect om niet kwetsbaar te hoeven zijn. Fijn toch!

Herken jij ze ook de uitvluchten in jou? Als je het leuk vind om te delen of je hebt een vraag, mail dan gerust!

Kijk hier voor gratis downloads!