Discipline heb je nodig, dat merkte ik al als kind. Als ik eerst mijn klussen deed kon ik daarna buiten spelen. Later na de MAVO, studeren op zolder om het fel begreerde boekhouddiploma te behalen, want dan kon ik altijd een goed betaalde baan vinden. Van nature heb ik een gigantisch doorzettingsvermogen en daardoor kon ik volgens mij een bepaalde discipline vasthouden. Uiteindelijk met de verkeerde uitkomsten. De intrinsieke motivatie was hier niet echt bij betrokken. 

Sport discipline

Jaren ging ik naar de sportschool, want als je ouder wordt is het belangrijk om in beweging te blijven. Trouw elke week 2 á 3 keer, tot mijn lijf seintjes gaf die ik niet kon negeren. De meeste oefeningen die ik deed waren helemaal niet zo goed voor mijn fysieke gestel. Daarnaast vroeg ik me steeds vaker af, 'word ik hier echt blij van?' Natuurlijk wanneer je iets wil bereiken, dan kost dit soms of wellicht vaak een flinke dosis kruim. Toch heb ik gemerkt, dat iets kruim kan kosten en toch leuk kan zijn.
De onderliggende drive was ook meer gebaseerd op wat 'de wereld' roept, dan wat ik van binnen wil. Namelijk: 'Gezond en vitaal oud worden'. 

Kortom de 'sport discipline' werkte niet in mijn voordeel. Het deed me echter wel weer naar mijn innerlijke motivatie kijken. Nu wandel ik bijna elke dag 1 á 1,5 uur, verdeeld op de manier zoals mij past. Ik gebruik een stappenteller en helpt me om de ingestelde 10000 stappen te lopen. Echter niet met dwang, maar als een leuk spel. Lukt het een dag niet, dan is dit ook ok.

Meditatie discipline

Met tijd en wijlen, als ik weer eens over meditatie las, dacht ik, 'laat ik er weer eens mee beginnen'. Welke app, podcast of andere manier ik ook toepaste het werkte niet voor mij. Tot ik een aantal van mijn zelfgekozen meditatie momenten vond. Stil op een stoel zitten en helemaal niks doen. Een wandeling zonder telefoon met het bewust zijn van mijn lichaam. En relaxte muziek luisteren die mij helpen naar binnen te keren. Nooit een vast tijdstip of een zelfde frequentie, maar wel wanneer mijn systeem 'roept' om een moment van bezinning. De onderliggende motivatie hierin is, dat ik me compleet mens wil voelen. Compleet in de zin van denken en voelen op 1 lijn. Meer naar mijn intuïtie te kunnen luisteren en verbinding te ervaren met de mensen om me heen en alles wat er nog meer tussen hemel en aarde is.

Opruim discipline

Ik houd van een net huis waar het ook achter de deuren geordend is. Het geeft me rust en ik geloof dat wanneer je omgeving opgeruimd is, ook je gevoelswereld daardoor beïnvloed wordt. Opruimen en schoonmaken zijn absoluut niet mijn favoriete bezigheden, maar toch doe ik ze tegenwoordig op een voor mij plezierige manier. Waar ik eerst voor mezelf veel te hoge doelen stelden, ruim ik nu veel meer op in een natuurlijke ritme. En als het een dag niet lukt of wellicht wel 2 dagen niet, dan komt er altijd weer dat moment, waar ik een innerlijk impuls voel om aan de slag te gaan. En dat is dan genietensmiley !

Van discipline naar dagelijks ritme

In feite kan ik nog steeds zeggen dat ik een bepaalde discipline hanteer, maar deze is veel meer afgestemd op wat bij mij past. Op wat gekoppeld is aan mijn innerlijke wensen en verlangens, omdat ik helder heb wat mijn motivatie is. Dit maakt dat het een natuurlijk, dagelijks ritme vormt, waardoor er geen 'ijzeren discipline' nodig is om zaken te realiseren die mijn leven fijner maken. Het zorgt ervoor dat ik dicht bij mezelf blijf als ik een weg uitstippel om iets te bereiken. (H)eerlijke discipline!

Wil je jouw motivatie voor een bepaald doel nog helderder maken? In de webshop vind je een podcast die daarbij helpt.