Mijn hond is dood' roept niet bij iedereen op dat het hier om een verlieservaring gaat. Toch is het loslaten van een dierbare viervoeter, die zo lang verweven was met iemands leven vaak een pijnlijke kwestie. Het is maar net hoe je het bekijkt en wat de waarde voor je was. Wanneer je zelf geen huisdier hebt is het mogelijk lastig om dit voor te stellen.
Verlieservaringen op een rij
Behalve het verlies van een dierbaar persoon, een huisdier of je werk zijn er nog veel meer situaties die je als verlies kunt bestempelen.
Karin verloor haar eigenwaarde op school, omdat ze veel gepest werd.
Joost moest 10 keer verhuizen in z'n jonge leven en kon zich niet meer openstellen voor nieuwe vriendjes, wat hem tot op 29 jarige leeftijd achtervolgde.
Pascal raakte door een ongeluk een oog kwijt, en moest verder met een glazen oog.
Anita moest weg bij haar partner, omdat deze niet goed voor haar was, maar verloor hiermee ook haar ideaal in de vorm van wonen in het groen.
Dave kreeg een degradatie van zijn functie, zonder dat hier vooraf over gecommuniceerd was.
Betsy kon haar hobby, paardrijden niet meer uitoefenen, omdat ze anders haar ruggenwervels teveel zou beschadigen.
Tia verloor haar indentiteit, omdat ze jaren lang geestelijk mishandeld werd.
Oscar had na een faillissement geen huis meer en stond letterlijk op straat.
Koos moest 2 bedrijven failliet laten gaan, omdat de economie instortte.
Fabienne raakte haar jeugd kwijt toen haar moeder overleed en zij voor haar jongere broer en zus moest zorgen.
Dit zijn een aantal voorbeelden van ervaringen, waarbij mensen een belangrijk stuk in hun leven los hebben moeten laten. En er zijn er nog veel meer, want we hebben ook veel zaken in ons leven die als waardevol bestempeld worden. En juist dat loslaten geeft rouwverschijnselen.
Wil je meer lezen over wat een verlieservaring is? En hoe je hier op een effectieve manier mee omgaat kijk dan hier voor het boek wat ik in 2019 schreef 'In 10 stappen van verlies naar veerkracht. Sta sterker in je schoenen bij tegenslagen.'