CategorieŰn: Zelfsupport

Aandacht geven. Wat is dat eigenlijk? Alles wat je aandacht geeft groeit. Zo werkt het! Een aantal jaren geleden hoorde ik tijdens mijn opleiding NLP Master Coach, dat er een onderzoek was gedaan naar de effecten van aandacht geven. Er werd op twee plaatsen gezaaid. Voor het ene zaaisel werd een aantal weken gebeden, wat je natuurlijk ook als aandacht geven kunt zien en voor het andere zaaisel niet. Wat bleek….de zaailingen waar voor gebeden was stonden er aanzienlijk beter bij dan de anderen. Met dit onderzoek werd dus weer mooi bewezen dat aandacht geven positief werkt.

Aandacht geven aan wat je wel wilt

Aandacht geven doe je dus door regelmatig aan iets of iemand te denken. Wanneer iets groeit als je aandacht geeft, is het dus heel handig wanneer je vooral positieve aandacht geeft. ‘Ik wil graag meer zelfvertrouwen’ is positief, maar ‘ik wil minder onzekerheid in mijn leven’ is aandacht geven aan de onzekerheid. Terwijl je die waarschijnlijk niet meer wilt. Positief benoemen, want het zou anders zomaar kunnen dat je iets krijgt wat je niet wilt. Wil je een leuke baan? Start dan met het denken aan de baan die je graag wilt, met alles er op en er aan. Aan al die aspecten, die er in horen voor jou, inclusief het gewenste salaris. Wil je meer waardering voor jezelf, begin vandaag nog met steeds in jezelf te herhalen wat je waardeert. Je hebt het gewoon zelf in de hand. Ideaal toch!

Oefening aandacht geven

Oefening: Bepaal een pad in de natuur wat staat voor jouw wens. Wanneer je meer zelfvertrouwen wilt dan is het het ‘zelfvertrouwen pad’. Wil je meer plezier in je relatie, dan is het voor jou op dat moment het ‘relatie met plezier pad’. Ga een maand lang regelmatig over dat pad en stel je voor dat het al helemaal gerealiseerd is. Wanneer je daar loopt stel je je voor dat je 100% zelfvertrouwen of heel veel plezier in je relatie hebt. Je kunt dat pad natuurlijk iedere andere naam geven, welke op dat moment voor jou gewenst is. Succes en vooral veel aandachtplezier!