CategorieŰn: Spanning, Stress, Zelfcoaching

 

Stress kan behoorlijk shit zijn, wanneer het invloed krijgt op alles wat je juist graag wil. Je wilt bijvoorbeeld slank zijn, maar door de stressvolle omstandigheden grijp je naar snoep of snacks met als gevolg dat de kilo's er aan vliegen. Of je wilt het met je kinderen en je partner gezellig houden, maar het eindigt steeds in ruzie, omdat je fel in je communicatie bent. Of je gaat steeds over je persoonlijke grenzen en laat teveel gebeuren wat niet bij je past, waardoor je vaak moe en futloos bent.

De positieve kant van stress

Stress heeft echter ook een andere, meer positieve kant. Mits je helder krijgt wat de oorzaak is van de stress. Of misschien zijn er zelfs wel meerdere oorzaken van de spanning die je ervaart. Met de oorzaak helder krijgen wordt niet bedoeld dat je daarmee tijdelijk relaxter bent. Wanneer je bewust bent van een bepaalde stressfactor, dan kun je deze gebruiken om een nieuwe richting te bepalen. De keuze maken die ervoor zorgt dat je de voorgoed afscheid kunt nemen van deze stressor.

Let op: de stress kan worden veroorzaakt door iets van buitenaf, maar het gaat altijd om iets in jou zelf en hoe je hier mee omgaat.

 

Praktijk voorbeeld

Stel jij bent zo iemand die bij spanning snel naar eten, of snoep en snacks pakt, terwijl je wanneer je relaxt bent hier nauwelijks behoefte aan hebt. Dit was voor mij lang aan de orde. Dan zou je, wanneer je hier echt iets aan wil veranderen en het aan de orde is, het gedrag onder de loep kunnen nemen. Het is nl. een vastgesleten patroon, misschien zelfs gekopieerd vanuit je familie. De stressor 'drukt op de knop' en die oude vertrouwde 'grammofoonplaat' begint te draaien. Naderhand heb je natuurlijk wel vaak een kater en nog meer stress over hoe je de kilo's er weer af krijgt. 

Bewust onderzoeken wat er gebeurt voordat je naar het voedsel graait, is hierin een belangrijke. Vervolgens kun je het gaan (h)erkennen en ombuigen. Stel je komt er achter, zoals dit in mijn geval was, dat je gaat eten omdat dat even afleiding en een goed gevoel geeft in plaats van communiceren over wat je in de weg zit. Je weet je bijvoorbeeld geen raad met je emoties. Dan kun je met deze wetenschap kiezen hoe je dat anders gaat aanpakken. En dit werkt! 

Het patroon doorbreken heeft in bovenstaand voorbeeld een dubbele uitwerking. 

  1. Je snoepen vermindert met een positief gevolg voor je gewicht, wat ook zeker meer rust geeft.
  2. Het stress veroorzakende gedrag, het niet goed kunnen uiten en het opkroppen met snoepen als gevolg, wordt omgedraaid naar een meer positief en rustgevend gedrag. Bijvoorbeeld al in jezelf uitspreken dat je boos, verdrietig, wanhopig of wat dan ook bent helpt om rustiger te worden. Je leest hier meer over een onderzoek wat daar naar gedaan is.

Conclusie

Gebruik je stress en de 'shit' ervan als ingang naar meer rust en vrijheid. Jij bepaalt zelf in hoeverre stress een eigen leven gaat leiden of hoe juist de spanning je leert waar je nog meer rust kunt realiseren.  

Zo ga je door middel van je stress weer stralen!

P.S. Ondersteuning nodig? Kijk hier voor een TriA® coach in jouw regio.