IJzeren discipline. De uitspraak komt ook uit verre tijden waarin met strenge gedragsregels een regime uitgevoerd werd. De uitspraak klinkt ook niet echt aanlokkelijk, terwijl je best wel weet, dat je met een bepaalde mate van discipline je doelen behaald. Realisereren van wat je graag in je leven wilt zien; Vitaler en/of slanker zijn, je gewenste certificaat op zak hebben of je huis op orde hebben. Allemaal hele wezenlijke zaken, die je heel lang voor je uit schuift. Teleurstelling en frustratie over je en in jezelf, maken dan dat je een volgende poging het aan te pakken al niet eens start of sneller afbreekt.

Discipline en motivatie

Discipline en motivatie gaan hand in hand wanneer je je leven leuker en fijner wilt maken. Los van elkaar bereik je minder of uiteindelijk helemaal niets. Motivatie ontstaat wanneer je weet waar je naar op weg bent. Niet alleen naar wat je bedenkt, maar ook wat je diep van binnen voelt. Je wilt bijvoorbeeld afvallen en hebt het beeld van een gezonde slanke man of vrouw voor je. Wanneer je alleen het beeld hebt, kom je met discipline wellicht een heel eind, maar uiteindelijk haak je meestal af. Heb je er ook een diepgaande beleving bij, een gevoel van goed voor jezelf zorgen of gezond oud worden, dan gaat de discipline een andere uitwerking brengen. Motivatie komt uit jouw bron van diepste wensen en verlangend en discipline vanuit je denken en je handelen. Discipline zonder motivatie is de takken van de boom maar zonder wortels en stam.

Discipline als tool

Hoe mooi is het als je discipline als tool ziet, als een instrument wat jou helpt om te realiseren wat je diep van binnen heel graag wil. Als je op een lichte en eenvoudige manier je stappen zet, die nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen.

Door de jaren heen heb ik zelf ervaren hoe je discipline kunt gebruiken en wat dit dan brengt. En niet alleen voor een korte periode, maar veel meer ingebouwd en geïntergreerd in je dagelijkse leven. Wil je hier meer over lezen, kijk dan hier!

Na al dat oefenen van mezelf, ben ik tot de conclusie gekomen dat er 5 basis voorwaarden zijn waarmee je discipline leuk maakt, ongeacht of de uitvoering van de stappen altijd leuk zijnwink. Een heel andere manier dan in het 'harnas' stappen en uiteindelijk afhaken omdat het als een last voelt.

TIP 1. Houd het klein

Houd het klein en leg de lat niet hoog. Jezelf enorme doelen opleggen, maakt dat de teleurstelling steeds groter wordt en je eerder stopt. Een kleine stap die je telkens van jezelf waardeert, die voedt jouw trots en eigenwaarde. Het maakt ook dat je wellicht te weinig resultaat ziet en dat je het te langzaam vindt gaan. De andere kant van kleine stappen is, dat je net als een ouderwetse stoomtrein langzaam op snelheid komt en uiteindelijk met meer resultaat het langer vol houdt.

Tip 2. Persoonlijke ritme

Vindt jouw persoonlijke ritme. Wanneer je vast moet houden aan bijvoorbeeld exact dezelfde tijden en er komt iets tussen, dan kan het zijn dat je ook eerder afhaakt. Heb je met jezelf afgesproken dat je iedere dag je 2000 stappen loopt en dat dit op elk moment van de dag mag, dan is geef je jezelf veel meer ruimte. Ruimte zorgt voor een goed gevoel en de mogelijkheid om het op ieder moment van de dag te doen. 

Tip 3. Support

Zet support in. Zoek professionele begeleiding of hulp in je omgeving. Bijvoorbeeld dat iemand je steunt als het lastig voor je is. Of dat diegene af en toe vraagt hoe het gaat met de stappen. Er zijn ook allerlei handig apps voor op je telefoon te vinden, waarmee je je scores bijhoudt, mocht dit een stimulans voor je zijn. Wat ook kan helpen is wanneer je een moodboard maakt wat je op een plek hangt of als screensaver op je computer, zodat je dit dagelijks ziet. Voor degene die in hulp van de onzichtbare wereld geloven zoals engelen, vergeet ook niet dat deze je kunnen steunen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Tip 4. Lief zijn 

Wees lief voor jezelf. Waar je mee bezig bent is om jezelf fijner, gelukkiger, gezonder of wat het voor jou dan ook is te voelen. Jezelf afstraffen en negatief beoordelen, omdat een keer niet gelukt is, draagt niet bij aan een succesvol resultaat. Bedenk dat wanneer het even niet lukt je altijd opnieuw kunt beginnen. Falen is jammer, maar niet verder gaan is pijnlijker!  

Tip 5. Onderzoek je motivatie

Je motivatie onderzoeken en helder hebben maakt, dat je discipline ondersteund wordt door het onderliggende gevoel. Hetgeen wat jou drijft en wat jij voor jezelf wenst. Duidelijk voor ogen hebben wat je wilt op alle vlakken draagt je, waardoor handelen en het benodigde pad lopen een stuk gemakkelijker wordt. Support nodig bij het helder maken van je motivatie? Kijk dan in de webshop voor een ondersteunende podcast.

Heb je nog vragen over motivatie en discipline, of een onderwerp waar je meer over wilt weten? Mail dan en je krijgt snel antwoord.