Chatten, ik ken maar weinig mensen die dat niet doen. Whatsapp, messenger of hoe ze allemaal heten, worden intensief gebruikt in het dagelijkse leven. Of het altijd zinvol is vraag ik mezelf ook wel eens af, maar het kan in ieder geval super handig zijn. Nu in deze Coronatijd en we minder op bezoek kunnen bij mijn ouders, stuur ik ze regelmatig een appje met een filmpje van hun achterkleinkinderen. Hartstikke handig en leuk want ze genieten er enorm van.

Chatten met je vooroudersVooruit kijken

Handig zou het ook zijn, wanneer we dit contact op deze manier met onze voorouders zouden kunnen hebben. Contact over hoe je sterker in je schoenen kan staan, meer van het leven kan genieten of liefdevollere relaties realiseert. En zo zijn er nog heel veel onderwerpen waarbij onze voorouders ons tot steun kunnen zijn. Tijdens de afgelopen jaren in mijn begeleiding als wandelcoach kwam ik veel mensen tegen die de deur naar het verleden en daarmee ook naar hun (voor)ouders hadden afgesloten. 'Ik wil vooruit kijken', 'ik wil het anders doen dan mijn (voor)ouders' of 'er is alleen het nu en de toekomst' zijn uitspraken die ik met regelmaat of in een net iets andere vorm hoorde. Alsof er geen begin is geweest. Het leven als een boom zonder wortels. 

Pijnlijk verleden

Pijnlijke ervaringen, irritante en belemmerende patronen, externe omstandigheden die steeds in een familie zich lijken te herhalen zijn niet de erfenissen die we willen eren. Helaas lijkt de pijn en alles wat niet werkt(e) in de meeste gevallen in de beleving de overhand te hebben. En daardoor wordt de deur dichtgegooid, zoiets als 'wat ik niet zie, is er niet'.

Geen toekomst zonder verleden

Onbewust weten we natuurlijk dat er een verleden met voorouders etc. is. Alleen wanneer het er niet mag zijn en er bewust geen aandacht aan gegeven wordt, dan maken we geen gebruik van wat het als ondersteuning biedt. Ik heb het hier met name over de positieve zaken die we kunnen benutten. De hulp en steun die we van onze voorouders mogen ervaren en die ons helpen om het leven te realiseren waar we diep van binnen naar op zoek zijn. 

Chatten met je voorouders

In de afgelopen 15 jaar heb ik velen dat contact weer zien herstellen en daarmee kwamen ze anders in het leven te staan. Ze voelde zich meer gesteund, konden bepaalde (karakter)eigenschappen beter toelaten en versterken en voelde zich erbij horen in wat ze deden. Zelfs als dit iets compleet nieuws was in hun familie of omgeving. Het graven in het verleden naar wat er niet goed ging kan helpen om anders in het leven te staan en het leven als 'lichter' te ervaren. Chatten met je voorouders en onderzoeken wat steunt, wat helpt en wat blij maakt brengt je vleugels, maar wel verankert in jezelf en met stevige wortels. Dan pas kun je echt je toekomst vorm geven zoals jij wilt.

Wil je zelf al een stap zetten om meer contact met je voorouders te maken? Je vindt hier een podcast met een fijne oefening om samen al een stukje op weg te gaan.