Een ander helpen doen we over het algemeen heel graag. Zelfs vaak al als het nog niet eens gevraagd wordt. 

Wanneer iemand uit je omgeving een verlies heeft geleden. Relatie problemen heeft of niet lekker in zijn of haar vel zit. Als iemand zich zorgen maakt of wat dan ook. Genoeg redenen waarom we op willen staan om te helpen.

De vraag is helpen we ook echt? Is de ander het meest geholpen als jij jouw manier en kijk op de zaak bij de ander neerlegt?  Laten we eerlijk zijn, zo gaat het toch vaak. 

Als ik jou was, dan......

Als ik jou was dan zou ik dit of dat doen. Als ik jou was..... Je bent alleen die ander niet en deze zin 'als ik jou was' blokkeert in feite de natuurlijk hulp stroom. 

Je vind hier 6 tips, om echt iemand te helpen. En tips die je ook omgekeerd aan de ander kunt vragen bij jou in te zetten, wanneer jij het even niet ziet zitten.

Als iemand bij je komt, omdat hij of zij met een probleem of in een lastige situatie zit, gebruik dan 1 of meerdere van onderstaande tips en kijk eens wat er dan gebeurt. Ik weer zeker dat de ander daar beter mee geholpen is.

TIP 1   Luister met volle aandacht en laat de ander uitpraten. Uitspreken van je zorgen, alles wat er mis gaat en waar je niet uitkomt, is een fijne manier van alles op een rijtje krijgen. Het is ook de ander laten accepteren wat hij of zij niet meer of juist wel wil. Door het uitspreken wordt een situatie realiteit en krijgt het letterlijk lucht. Hier tussendoor met ongevraagde adviezen komen, maakt dat z'n verhaal afgebroken wordt en daarmee letterlijk weer 'ingeslikt' wordt.
TIP 2   Vraag de ander wat hij/zij nodig heeft en waar jij bij zou kunnen helpen. Je krijgt dan nl. vaak iets heel anders te horen dan wat jij zou doen in zijn of haar geval. Misschien wil iemand een knuffel, een avondje vertier in plaats van jouw goed bedoelde oplossingen.
TIP 3   Laat de ander merken dat je er voor hem of haar bent, maar zorg er wel voor dat je het probleem niet overneemt en voor die ander gaat zorgen. Je ontneemt daarmee de kans van de ander om vanuit zijn/haar verantwoordelijkheid het probleem aan te pakken.
TIP 4   Doe iets 'onverwachts' om de ander te laten weten dat je er voor hem of haar bent. Een uitnodiging voor een wandeling, kop koffie of een kaartje in de bus, doen wonderen. Het zit vaak in de kleine dingen. 
TIP 5   Gun de ander ook zijn ruimte en rust en zijn 'shit', wanneer hij/zij dit even nodig heeft om te beseffen dat iets niet is wat hij/zij wil. Door een oplossing aan te bieden bied je niet de ruimte om iemand zelf zijn of haar oplossing te laten vinden.
TIP 6   Vraag door wanneer iemand iets verteld, dat maakt het nog gemakkelijker om zijn/haar verhaal duidelijker te krijgen. 'Is er nog meer waar je je druk over maakt? of 'Wat zou je wel willen?'  zijn vragen die heel goed helpen. Hiermee stimuleer je dat iemand zich zelf beter leert kennen.

Door deze tips toe te passen ontstaat er een andere dynamiek. De persoon die je wil helpen komt zo meer bij zijn of haar eigen oplossingen en voelt zich daardoor een stuk sterker. Wanneer jij de oplossing aandraagt, die heel goed bedoeld zal zijn, en deze mislukt, dan zal iemand zich nog beroerder voelen.

Door een luisterend oor te zijn en de mogelijkheden en oplossingen uit je de ander te laten komen stimuleert de zelfsupport. Mooi toch!

Eerder schreef ik het E-boek 'Hand in Hand. 10 TIPS om iemand met kanker te steunen.
Misschien vind je deze 10 tips ook waardevol. Je download het hier gratis!