Gisteren was ik in het bos. Op zoek naar drie bomen, drie bomen die ik gekend had. Drie bomen, die alle drie een tak hadden verloren. Drie bomen, die daar alle drie op een andere manier mee omgegaan waren. Gisteren. Vandaag heb ik ze gevonden.

De eerste boom

De eerste boom was gaan rouwen om zijn verlies, en zei ieder voorjaar als de zon hem uitnodigde te groeien: “Dat kan ik niet, want ik mis een tak.”

De tweede boom

De tweede boom was geschrokken van de pijn en had snel besloten om het verlies te vergeten. Ieder voorjaar als de zon hen uitnodigde te groeien, groeide hij.

De derde boom

De derde boom was ook geschrokken van de pijn. Had gerouwd om het verlies. Het eerste voorjaar, dat de zon hem uitnodigde te groeien had hij gezegd: “Dit jaar niet.” Maar de zon kwam het jaar daarop terug. Nu zei de boom: “Ja zon, verwarm mij, opdat ik mijn wond kan verwarmen. Ziet u, mijn wond heeft warmte nodig, opdat hij weet dat hij erbij hoort.” Het derde jaar, dat de zon terugkwam sprak de boom: “Ja zon, laat mij groeien, want er is nog zoveel te groeien.”

De trotse boom

Na wat zoeken vond ik de drie bomen, of eigenlijk twee. De eerste boom was klein gebleven. De plaats van de wond was duidelijk te zien, het was het hoogste punt van de boom. De tweede boom was geen boom meer. Een voorjaarsstorm had hem doen omwaaien. De plek van de wond moest ik zoeken. Achter een heleboel bladeren vond ik hem. De derde boom was het moeilijkst te vinden, want ik had niet verwacht, dat hij zo groot en sterk was geworden. Maar gelukkig kon ik hem herkennen aan de dichtgegroeide wond die vol trots in het zonlicht stond.

Hoe je snel je leven weer oppakt na verlies

Er zijn heel veel manieren om met verlies om te gaan. Niet alleen het verlies van dierbaren, maar ook dat van andere gebeurtenissen. Zoals een (Gedwongen) verhuizing, verlies van je baan, je  gezondheid, je jeugd, je waarde en/of zelfvertrouwen en nog veel meer.

In het E-boek 'Hoe je snel je leven weer oppakt na verlies' beschrijf ik een aanpak van 4 stappen waarmee je op een andere, lichtere en gemakkelijke manier met verlies ervaringen om kunt gaan. En ook als verlieservaringen pas later in je leven naar boven komen, draagt de beschreven aanpak heel goed om een verlieservaring op eenvoudige manier te transformeren.

Download hier het gratis E-boek.