‘De vuile was hang je niet buiten’, ‘wat er ook gebeurd is, je moet verder’, ‘dit bedekken we met de mantel de liefde’ of ‘ik ga het anders doen dan mijn ouders’ en ‘ik ga het anders doen dan ik eerst deed’. Uitspraken die suggereren dat het verleden niet oké was en/of er niet toe doet. Het verleden ontkennen betekent dat de pijn met betrekking tot bepaalde ervaringen in je systeem blijft rondzwerven. Totdat er op een bepaald moment toch weer in geprikt wordt en het je van het ene op het andere moment kan gijzelen of belemmeren. Het betekent ook dat je de moeilijke weg kiest.' (uit het E-boek 'De kracht van toen). 

'De schone was' 

'De 'vuile was' hang je niet buiten' een uitspraak die bij velen nog gehanteerd word. Wel minder dan vroeger. Toch kom ik nog steeds mensen tegen, die alles uit het verleden wat hen pijn gedaan heeft of erger nog beschadigd heeft, wegpraten. Alsof daarmee de 'vuile was' schoon gepraat wordt. 'Mijn ouders hebben het goed gedaan' of 'ik heb een goede jeugd gehad' zijn uitspraken die de pijn omzeilen die jij gehad kunt hebben. Natuurlijk ze deden het naar hun beste eer en geweten, maar hun aanpak heeft jou wellicht tekort gedaan. Het schoon wassen van je ervaringen uit het verleden, heeft dan ook een averechts effect.

Gemiste kans

Wanneer je met een goed bedoelde intentie alles wegpraat of zelfs helemaal niet over praat dan ontneemt nl. jezelf de kans om meer ruimte, rust en wat je dan ook maar wenst te ervaren. Om je leven te leven zoals je diep van binnen voelt. Om niet steeds herinnerd te worden aan oude pijn, frustratie, machteloosheid, eenzaamheid of wat voor jou in je leven steeds de kop op steekt. Alles wat je wegstopt of onder de mantel der liefde bedekt vindt jou met omweg en prikt in jouw oude pijn. 

Goed nieuws

Was dit ook jouw manier van doen? Wist je ook niet hoe het aan te pakken? Je kunt op een eenvoudige manier oude pijn loslaten. En vooral met respect en loyaliteit aan je ouders, want inderdaad zijn konden niet anders en hebben uit liefde voor jou als kind gehandeld. Ook al was dit niet de beste manier voor jou. Bedenk dat je met het serieus nemen van de oude ervaring, de pijnlijke, emotionele lading los kunt laten. Hierdoor ontstaat er meer balans in jou. Wegstoppen kost veel energie, die beter kunt gebruiken voor een positiever, relaxter en gelukkiger leven.

Oefening 'Accepteren van wat niet werkte'

Deze natuurlijke oefening bied je de kans, om bepaald gedrag of een specifieke eigenschap te (h)erkennen en meer ruimte en rust te creëren om een nieuwe manier te ontdekken die wel bij jou past. Een aanpak die je brengt wat jij voor ogen hebt.

Graaf, met een specifiek voorbeeld van gedrag of van een eigenschap die voor jou niet meer werkt in gedachten, een gat in de aarde. Het hoeft geen groot gat te zijn, maar doe dit vooral vanuit je gevoel. Laat je handen het werk doen. Focus op het gat en kijk wat er gebeurt met jou. Wat ervaar je, wat popt er bij je op aan herinnering(en). Het is allemaal goed, laat het dan ook gewoon gebeuren. Jouw (on)bewuste systeem weet precies wat jij nodig hebt om iets te verwerken en de bijbehorende emoties los te kunnen laten.

Wanneer je geen zand of aarde in de buurt vindt, kijk dan of je een hoop(je) bladeren en takjes kunt vinden, waar je ook als het ware in kan ‘graven’. Haal de bladeren en takken één voor één weg en kijk op dezelfde manier wat je tegenkomt.

Laat alles zo zijn zoals het komt. Zijn er emoties, laat ze komen, wil je iets zeggen, doe dat dan. Geef jezelf de ruimte om te accepteren.

Wanneer je het gevoel hebt, dat het oké is voor dat moment, maak dan het gat dicht zoals het voor jou klopt. Maak ervan wat voor jou goed voelt. Als je wegloopt van de bewuste plek, laat die dan ook heel bewust achter je. Ervaar dat je jezelf er letterlijk van los maakt.


N.B. Doe dit vooral vanuit je gevoel en ga het niet bedenken. Mocht je het gevoel hebben dat je je ouders hiermee tekort doet of welk gevoel er ook ontstaat, zeg dan in gedachten bijv. 'Ik snap dat jullie het deden zoals je deed, maar ik kies ervoor om het anders te doen'. 

Wil je ook meer lezen over hoe je je (ver) verleden kunt gebruiken om relaxter en krachtiger te worden?

Wil je ook leven anders inrichten en vooral op jouw manier?

Kijk dan hier voor het boek 'De Kracht van Toen'.