Veel mensen hebben de neiging om naar het verleden te kijken als iets wat er niet meer toe doet. Wat meer als een last ervaren wordt, dan dat het iets plezierigs was. Toch zit er heel veel goeds in onze voorgeschiedenis, overigens vaak wel goed verstopt. Onze (voor)ouders, onze opvoeding en alles wat we mee genomen hebben in onze genen heeft ons op vele terreinen iets positiefs te brengen.

In mijn werk als wandelcoach en trainer heb ik heel wat mensen mogen begeleiden bij hun vraagstukken op verschillende levensgebieden. Daarin heb ik gemerkt dat het verleden vaak niet echt als ondersteunend gezien word, maar eerder als een blok aan het been. Een beladen periode die tegenhoud in het realiseren van wat men nu werkelijk wil. Tenminste dat denkt men. Pas als ze de deur naar het verleden durven open te zetten, word de basis waarop hun leven opnieuw vorm kan krijgen, steviger. Een groeizame plek met meer balans, rust en een completer gevoel als resultaat.

Na jaren 'schoppen' tegen het verleden en mezelf als slachtoffer zien van alles wat mis ging in mijn leven kwam ik langzaamaan tot het besef, dat het één niet zonder het ander kan. Mijn verleden is mijn basis, het heeft heel veel waarde voor de toekomst. Ik onderzocht wat het verleden mij in positieve zin te brengen had. Wat mij juist wel kan helpen. De nog onbekende hulp van toen om te realiseren wat ik vanuit mijn diepste verlangen wil leven hier op dit moment, in dit leven. Ik leerde gebruik te maken van al het positieve, de kracht, de sterke familie eigenschappen en kwaliteiten. Dit is veel sterkere bodem onder mijn voeten dan ‘schoppen’ naar het verleden.

 

‘De kracht van toen’ zit in alles wat eerder tot in een ver verleden goed werkte, maar ook in alle mislukte en juist belemmerende stappen van onze voorouders en ons zelf. Juist daarin zit namelijk de bron van wijsheid. Familieopstelling in de natuur helpt om 'de kracht van toen' bewust te worden en te leren gebruiken. Het brengt ook op een gemakkelijke en lichte manier snel diepgang en transformatie bij vastzittende belemmerende patronen. Je begrijpt hierdoor meer waarom bepaalde situaties in je leven escaleren of waarom je steeds in dezelfde valkuilen stapt.

 

 

 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Niet kunnen of durven kiezen
  • Minderwaardigheids gevoel, bijv. in de vrouwelijke of mannelijke lijn
  • Geen goede relatie kunnen of durven hebben en houden
  • Beperking in je gezondheid
  • Geen vrijheid van seksualiteit
  • Je functie of rol in het leven
  • Niet van het leven kunnen genieten
  • De manier van omgaan met tegenslagen en verlieservaringen

Wanneer je niet beseft dat je deze belemmerende patronen ook van je voorouders hebt meegekregen, kun je heel goed je best blijven doen om ze te veranderen en toch niets bereiken. Pas wanneer je de deur naar het verleden open durft te zetten, en gebruik leert te maken van alles wat daar voor het oprapen ligt, dan maak je echt een turn. Je wordt dan niet meer gegijzeld door oude, onbruikbare patronen, maar kunt veel meer zelf in vrijheid bepalen wat er in jou leven belangrijk is en waar jij echt voor wilt gaan.

Heb jij ook interesse in 'jouw kracht van toen'? Wil je ook meer ruimte in je leven ervaren en je vrijer en lichter voelen? 

Regelmatig organiseer ik activiteiten in de natuur, waarin we samen met anderen op zoek gaan naar 'jouw kracht van toen'! Je merkt daarna dat je kracht toe genomen is op het specifieke gebied wat jij in brengt.

Kijk op de agenda voor de data en de aanmeldknop!