CategorieŰn: Emoties, Familie, Gezin, Stress, Verlies

Hoe is het voor jou met de feestdagen in het vooruitzicht? Is het een fijne tijd of juist een beladen tijd? Of misschien van alle twee een iets?

Voor mij is dit de afgelopen 60 jaar heel afwisselend geweest. De ene keer verheugde ik me op de manderijntjes en zingen bij de kerstboom. Een andere keer zag ik tegen alles op wat er traditiegetrouw hoorde te gebeuren. De feestdagen kunnen zo beladen zijn, omdat er heel veel aspecten om heen bestaan die het zwaar, ongemakkelijk, lasting of zelfs pijnlijk kunnen maken. 

Inmiddels heb ik de sleutel gevonden om, hoe deze dagen er ook uit zien, ervan te genieten. Voor jou hieronder dan ook 10 TIPS om zelf invloed uit te oefenen op de ervaring bij de feestdagen. Ongeacht familieperikelen, hoog sensietief zijn, overlijden(s), ruzie, ziekte, oud, eenzaam zijn of omdat je niets met tradities hebt en er daardoor niet echt van kunt genieten. 

10 'FEEST' TIPS

  1. Beschrijf vooraf hoe jij de feestdagen wilt ervaren. Let er op dat het over jou gaat en niet over de ander(die iets moet veranderen).
  2. Als er emoties opkomen bij de gedachten aan de feestdagen, geef ze dan volledig de ruimte. Laat ze toe. 
  3. Vraag een ander waarvan je weet dat die jou positief vooruit helpt om even te praten over hoe je eea lichter kunt maken.
  4. Wanneer je een dierbare mist, mogelijk juist in deze tijd nog meer dan anders, neem dan de tijd om hier even bij stil te staan. Neem een foto van deze persoon, praat er tegen alsof diegene er nog is. Steek een kaarsje aan voor jou en degene die je mist. En vooral laat de emoties er helemaal zijn. 
  5. Creëer een plek in je huis waar je je af en toe even terug kunt trekken en contact kunt maken met het lichte gevoel in jezelf. Een soort 'oplaadpunt' waar je heerlijk bij kunt tanken. Werkt ook goed tijdens de feestdagen zelf. Zelfs het toilet kan de perfecte plaats zijn, om je af te sluiten voor alles wat je overvalt en waar je even licht over wilt laten schijnen.
  6. Maak een lijst van alle positive dingen die bij je opkomen van de laatste maanden of zelfs het afgelopen jaar. 
  7. Weet je dat je alleen bent tijdens deze dagen en zou je dit eigenlijk wel anders willen, aarzel dan niet om iemand uit te nodigen. Trek de stoute schoenen aan, ook al is het buiten je comfortzone en maak het leuk voor jezelf. Het hoeft helemaal geen hele dag te zijn, maar een kop koffie en thee met iemand drinken of een wandeling maken kan al zo'n verschil brengen. 
  8. Hang (extra) speciale lichtjes op, of koop een leuke kaars die staat voor de meest lichte feestdagen van alle tijden. Zodra je deze kaars laat branden weet je weer wat je intentie hiermee was en wat je graag wilt uitstralen. 
  9. Spreek uit naar degene waarmee je de feestdagen doorbrengt, dat je zo graag lichte dagen ervan wilt maken. Een fijne manier om te doen als je bijvoorbeeld weet dat er altijd gedoe ontstaat over van alles en nog wat.
  10. Wees lief voor jezelf en maak het je zo gemakkelijk mogelijk. Dit doe je door bijvoorbeeld, door jezelf toe te spreken op een positieve manier. Bijvoorbeeld: 'Dit is van de ander en hoort niet bij mij!' of 'Ik doe het helemaal goed, zoals ik het nu doe'. En vergeet niet om een mooie lichte ruimte om jezelf heen te visualiseren, dit helpt om de energie en het "gedoe" van anderen meer buiten te houden.

Natuurlijk hangt het resultaat af van jouw intentie. Kijk wat voor jou werkt van bovenstaande tips. Voor mij hebben door de jaren heen verschillende tips goed gewerkt en ik hoop dat de tips ook voor jou het gemakkelijker laat worden. 

Ik wens je een hele 'lichte' tijd!

P.S. Aarzel niet om te mailen als je nog een extra tip nodig hebt, want ik help je graag een de feestdagen voor jou lichter te maken!