De meeste mensen vinden het over het heerlijk om anderen te helpen. Het geeft namelijk een goed gevoel iets voor een ander te kunnen betekenen. Het kan letterlijk hulp in de vorm van 'handen uit de mouwen steken', maar vaak ook in de vorm van het geven van (ongevraagde) tips en adviezen. In de video hoor je er een paar die ik om me heen regelmatig hoor.
 
'Als ik jou was....', 'ik zou het zo doen....' of 'neem maar van mij aan....' zijn veel gebruikte starters bij het geven van tips en adviezen. De vraag is of ze ook echt werken. En zit degene die zijn of haar problemen met je deelt hier ook op te wachten.  
 
Ga je zelf eens na. Neem jij zaken aan die anderen jou adviseren? Werken ze voor jou? In de meeste gevallen werken die helemaal niet of soms kort en dan niet meer omdat het toch niet helemaal jouw aanpak is. Er zijn echter wel manieren om iemand wel een stukje vooruit te helpen. Hieronder een aantal tips voor je op een rijtje.
 
Als iemand bij je komt, omdat hij of zij met een probleem of in een lastige situatie zit gebruik dan 1 of meerdere van onderstaande tips en kijk eens wat er dan gebeurt:
  • Luister met volle aandacht en laat de ander uitpraten. Uitspreken van je sores, alles wat er mis gaat en waar je niet uitkomt, is een vorm van helder krijgen wat er speelt en daarmee is zij of hij zaken aan het accepteren. Door het uitspreken wordt een situatie realiteit en krijgt het letterlijk lucht. Hier tussendoor met ongevraagde adviezen komen, maakt dat z'n verhaal afgebroken wordt en daarmee letterlijk weer 'ingeslikt' wordt.
  • Vraag de ander wat hij/zij nodig heeft en waar jij bij zou kunnen helpen. Je krijgt dan nl. vaak iets heel anders te horen dan wat jij zou doen in zijn of haar geval.
  • Laat de ander merken dat je er voor hem of haar bent, maar zorg er wel voor dat je het probleem niet overneemt en voor die ander gaat zorgen. Je ontneemt daarmee de kans van de ander om vanuit zijn/haar verantwoordelijkheid het probleem aan te pakken.
  • Doe iets 'onverwachts' om de ander te laten weten dat je er voor hem of haar bent. 
  • Gun de ander ook zijn 'shit', wanneer hij/zij dit even nodig heeft om te beseffen dat iets niet is wat hij/zij wil.

Belangrijk dus om de ander de touwtjes in handen te laten houden voor zijn of haar leven. Iemand komt pas echt in beweging, wanneer er iets van binnenuit zegt: 'Ik wil dit niet meer en ik wil het anders!'  Dan zou een antwoord op een gevraagd advies eventueel kunnen zijn, 'heb je dit al eens geprobeerd', 'ik hoorde laatst van iemand, die hulp daar en daar heeft gezocht' of 'ik heb een boek gelezen waar je misschien ook wel iets aan hebt. Roep maar als het je wat lijkt.' 

Kijk eens wat het doet, wanneer bovenstaande tips gaat inzetten bij de hulp aan anderen. Ik weet zeker dat je andere effecten gaat opmerken.