CategorieŰn: Veerkracht, Zelfsupport

Fia Gaillard

Fia een nuchtere, kordate vrouw met een flinke dosis humor vertelde ze haar verhaal. Ze was altijd al eigengereid, deed het op haar eigen wijze en was zeker een fan van zichzelf. Ze gaf zichzelf de steun en ontwikkelde na een zware bevalling  van haar dochter, waar ze heel ziek van werd, een bijzondere kijk op het leven. En ze zou willen dat ze er knop voor had, want dan zou ze die zeker verkopen.

Een pluisje in de wind

We zijn slechts ‘een pluisje in de wind’ en moeten we er dus NU iets van maken. Fia wil geen zeur zijn en alle aandacht richten op de pijn, de vermoeidheid en alles wat er in negatieve zin bij komt kijken. Natuurlijk mag er best een keer gehuild en gedeeld worden wat er allemaal speelt, maar dan gaat het in een laadje en wordt dit secuur op slot gedaan. Ze wil nog wel heel graag iets bijdragen in de wereld, want terug zakken in nutteloosheid is echt niet kloppend voor haar. 

De kanker

In 2017 hoorde ze, nadat ze wat doordrammen bij de artsen een complete lichaamsscan kreeg, dat ze niets meer voor haar konden betekenen. Botkanker en de prognose; nog anderhalf á twee jaar of misschien wel 4, maar verder wisten ze het niet. Fia ging met deze boodschap naar huis en regelde in de tijd daarna alle praktische zaken. Testament, euthanasie verklaring en hoe ze de uitvaart en alles er om heen geregeld wilde hebben.

De uitdaging

De grootste uitdaging in haar leven begon toen er naar haar omgeving gecommuniceerd werd dat ze kanker en niet lang meer te leven had. In het met de fysieke gevolgen van pijn en vermoeidheid door de morfine omgaan was gemakkelijker dan de uitdaging met de mensen om haar heen. De communicatie verliep moeizaam en het onderwerp kanker riep een onzichtbare muur op. Een barrière die een relatie in korte tijd kan verbreken. Eén ding was zeker voor Fia, ze wilde niet dat dit haar zou haar gebeuren.

Bespreekbaar maken

 ‘Ik gooide er vrolijk 23 theorieën tegenaan. En ik leerde omgaan met de verwarring van de ander’. Fia begon zorg te verlenen. De eerste 10 minuten besteedde ze heel veel aandacht aan de verwarring, machteloosheid en onwennigheid van de ander. Vervolgens was het ijs gebroken en kon en meer een meer een normaal gesprek gevoerd worden. Van al haar contacten is er na deze aanpak slechts eentje afgehaakt. Hierdoor groeide ook de drive om het woord 'kanker' bespreekbaar te maken. Het moet een woord zonder lading worden volgens Fia. Niet genegeerd en weggestopt, maar het er over hebben met elkaar. Net als over alle andere zaken in het leven.

Droom loslaten

Toen bij Fia de kanker geconstateerd werd moest ze haar droom om na haar pensioen Humanisme te gaan studeren opgeven. Stil zitten was er echter niet bij want ze werd coördinator van het vrijwilligerswerk in haar buurt. Ze was gastdocent op het ROC en startte een initiatief om mensen met kanker in de laatste fase en relevante professionals samen te brengen.

Zinvol zijn

‘Ik weet niet wanneer het de tijd is om te gaan. Alles verliest namelijk wel zijn waarde, doordat er geen groei meer is. Wat voor anderen gesprek van de dag kan zijn is voor mij niet meer van betekenis. Alle dagelijkse zaken en levensperikelen die besproken worden heb ik geen binding meer mee'. Naast deze beschouwing is het ook voor Fia fysiek een hele uitdaging om de dag door te komen. De morfine die beperkt gebruikt wordt om alle bijverschijnselen te voorkomen, is bitterhard nodig de pijn te bestrijden. En daarmee de dag op een bepaalde manier zinvol te maken. 

Not done

  • De onnodige mammografieën. Onderzoeken kosten geld en ze leveren niets op, omdat kanker vaak juist op andere plekken zich weer openbaart.

Tips van Fia

  • Geef aandacht aan de mooie en fijne dingen en hetgeen je nog belangrijk vind. Blijf niet de hele dag blijven zeuren en de aandacht op alles richten wat pijn doet, niet goed voelt en wat er allemaal mis gaat. Las eventueel 'zeurtijd' in doe het gesprek daarna achter slot en grendel.
  • Geef ruimte en aandacht aan de ander, dit levert jou ook heel veel op.
  • Laat mooie dingen na. Zeg of schrijf nog wat je wilt zeggen aan degene die je achterlaat.
  • Communiceer met de mensen om je heen en breng humor in je leven.

Fia's boek

Fia schreef een boek, wat ik van harte aanbeveel, met de titel: 'Mijn hond en ik gaan dood'.  Bestel hier het boek!