Verlieservaring? Hoezo?

Categorieën: Huisdier, Rouw, Verlies

Verlieservaring? Hoezo?

Vraag je iemand naar een verlieservaring, zal hij in de meeste gevallen het overlijden van een dierbare benoemen. Of van meerdere dierbaren. Verlies wordt in de meeste gevallen niet gekoppeld aan andere situaties in het leven. Toch, wanneer je doorvraagt en uitlegt wat een verlieservaring is, blijken er meer verlieservaringen in iemand z'n leven voor te komen dan men voor die tijd dacht.

Verlies is loslaten

In je leven heb je heel veel momenten die je als een ‘verlieservaring’ zou kunnen bestempelen. Iets verliezen wat bij je hoort en vertrouwd is op welke manier dan ook brengen wel degelijk dezelfde verwerkingsperikelen met zich mee als een overlijden. Je raakt iets kwijt waar je voorheen aan gehecht was en dat waardevol voor je was. Zelfs al was je er toen niet van bewust hoe veel waarde iets had. De mate waarin kan anders zijn, maar het blijft loslaten en een nieuwe vorm of weg kiezen. 

Verlies stapelen

Verlies? Hoezo?

Verlies hoort bij het leven en er zijn heel veel situaties die je als zo'n ervaring kunt bestempelen. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn of te worden. Helaas, hebben de meesten niet geleerd om met verlieservaringen om te gaan. Of komen er pas later achter dat ze er een aantal, bewust of onbewust, opgestapeld hebben. Ondanks dat ze bij het leven horen en de verlieservaring al een poos geleden zijn wil dit niet zeggen, dat ze nu niet kunnen belemmeren. Je hoeft dus ook niet te gaan graven. De ervaringen die je nu nog storen dienen zich altijd vanzelf weer aan, wanneer ze aandacht nodig hebben. Het blijven wegstoppen, er tegen vechten en het vast blijven houden van de pijnlijke ‘lading’ brengt vaak uiteindelijk fysieke en/of psychische klachten. Behalve dat het ergens verstopt in je systeem op z’n tijd nog pijn veroorzaakt of een prikkel geeft, is het ook de plek waar ‘gestapeld’ wordt.

Wil je meer weten over welke verlieservaringen er zijn? Kijk dan hier voor meer inspiratie!

In het najaar van 2019 komt mijn boek 'Van verlies naar veerkracht' uit, met daarin veel praktijkvoorbeelden en oefeningen om meer in je veerkracht te staan. NU TIJDELIJK IN DE VOORVERKOOP! KIJK HIER VOOR DE AANBIEDINGEN!

Zonder blauwe plekken wordt geen één mens groot!

Zonder blauwe plekken wordt geen één mens groot!

Fijn dat je er bent!

Fijn dat je er bent!

Verdriet versus blijdschap

Verdriet versus blijdschap

Boeken geschreven
door Corrie

Corrie maakt het graag praktisch, gemakkelijk en lichter. Zo vind je in haar boeken ook een duidelijke uitleg en eenvoudige oefeningen waarmee de lezer zelf in de natuur aan de slag kan. 'Jouw weg naar geluk' en 'In 10 stappen van verlies naar veerkracht' zijn boeken voor mensen zoals jij en ik. 'Aandacht, Acceptatie en Actie'  is voor de coachende professional.

Veel leesplezier.

title=""