Help, hoe krijg ik meer ruimte?

Categorieën: Natuur, Spanning, Stress

 

Help, hoe krijg ik meer ruimte?

Mijn oog valt tijdens mijn ochtendwandeling, op deze paddestoel. Prachtig rechtop, een flinke 'hoed' waarmee al best veel ruimte ingenomen werd. Ik kan het niet helpen, maar ik zie in elk natuurlijk detail een metafoor naar mijn of in het algemeen elk mensen leven. En natuurlijk ik zie het vanuit mijn perspectief, dus vanuit mijn gemoedstoestand op dat moment. Zo ook dus bij deze paddestoel.

Ik worstel al even met een gevoel bekneld te zitten. Vast in een 'te kleine ruimte'. Ik ben er onrustig en gespannen door. Het is een soort onrust die als een cape om me heen hangt. Vroeger, toen de kinderen nog thuis waren was dat ook met regelmaat het geval. Opgeslokt worden door alles en iedereen en waar was dan mijn ruimte? Mijn zorgzame houding naar anderen was niet echt bevorderend voor het in nemen van mijn ruimte. Bovendien zat er ook zo'n heerlijk ingesleten patroon, dat de ander belangrijker was dan ik. En dan was er regelmatig.....'Help, hoe krijg ik meer ruimte'? In mijn beleving waren de omstandigheden altijd de reden van mijn beperkte bewegingsvrijheid. 

Kortom te weinig ruimte innemen is mijn valkuil geweest en soms loop ik er weer tegen aan, zoals deze paddestoel mooi laat zien. Op dit moment is mijn gezin niet druk meer, neem ik genoeg ruimte in in mijn relatie en zorg ik eerst goed voor mezelf en dan ben ik de optimale hulp voor een ander. De externe belemmerende factoren zijn geen excuus meer. Toch herken ik waar de paddestoel ook mee worstelt. Iets houdt tegen! Houd tegen om volledig de ruimte in te nemen. 

De vraag is: Wordt ik écht door iets tegen gehouden of gebruik ik hetgeen, wat van buitenaf mij lijkt te belemmeren, als excuus? 

Ik bekijk de paddestoel nog eens goed, maak een foto en loop verder. Mijn antwoord is helder. Niks van buitenaf legt mij een strobreed in de weg om al de ruimte in te nemen, die ik mezelf toe wens. Enkel en alleen wat ik intern bewust of onbewust als belemmering ervaar.

Hoe werkt dit voor jou? Wil jij ook iets delen of heb je een vraag? Aarzel niet om te mailen .

Jouw waarheid, mijn waarheid?

Jouw waarheid, mijn waarheid?

Aandacht geven ...en dan?

Aandacht geven ...en dan?

Het rouw proces van Doortje

Het rouw proces van Doortje

Boeken geschreven
door Corrie

Als wandelcoach maakt Corrie het leven graag praktisch, gemakkelijker en lichter. Zo vind je in haar boeken duidelijke uitleg en eenvoudige oefeningen waarmee de lezer zelf in de natuur aan de slag kan gaan. Wat je kunt verwachten? Het leren loslaten van depressieve gevoelens, negatieve gedachten, controle of bijvoorbeeld perfectionisme. 

'Jouw weg naar geluk' en 'In 10 stappen van verlies naar veerkracht' zijn boeken voor mensen zoals jij en ik.

'Aandacht, Acceptatie en Actie is voor de coachende professional.

Veel leesplezier.

title=""

Referenties